Kojic киселина: Това, което трябва да знаете

Kojic киселина, е химикал, произведен от различни видове гъбички. Освен това е страничен продукт от ферментирал соев сос и оризово вино.

Коджиската киселина понякога се използва в хранителната индустрия като естествен консервант. Едно от основните приложения на коджическата киселина обаче е в някои здравни и козметични продукти.

В тази статия разглеждаме как се използва Kojic киселина, какви възможни ползи за здравето може да има и какво е Потенциалните рискове и страничните ефекти са.

Коджическата киселина понякога се използва в продуктите за здраве и красота за облекчаване на кожата. Може да се използва за лечение на кожни състояния, като увреждане на слънцето, белези и възрастови петна.

Науката, която стои зад това как работи Kojic киселина като изсветляващ агент включва ефекта му върху производството на меланин.

меланинът е естествено срещащ се пигмент в тялото, който придава на очите, косата и кожата им цвета. Аминокиселина, наречена тирозин, е необходима за подпомагане на производството на меланин.

Kojic киселина работи чрез блокиране на формирането на тирозин, което след това предотвратява производството на меланин. Намаленото производство на меланин може да има ефект на изсветляване върху кожата.

Kojic киселина най -често се използва в козметични продукти, като кремове, лосиони и серуми. Използва се и в някои сапуни. Много продукти с Kojic киселина са предназначени за използване на ръцете или лицето.

Продуктите, съдържащи коджийска киселина, могат да се използват и в други части на тялото, като краката и ръцете. Концентрацията на коджиковата киселина в козметиката често е между 1 и 4 процента.

Някои продукти, съдържащи коджийска киселина, като серуми, са предназначени да се прилагат върху кожата и да се оставят и абсорбират. Някои продукти, като сапуни, се прилагат и измиват.

предимства

Ползите от използването на продукти, съдържащи коджийска киселина, могат да включват следното:

  • Ефект против стареене: Продуктите, съдържащи Kojic киселина, могат да изсветлят кожата, което може да подобри появата на възрастови петна и увреждане на слънцето. Намаляването на тъмните петна може да има ефект против стареене.
  • Лечение на мелазма: Коджичната киселина също може да бъде полезна за намаляване на мелазмата, която е потъмняване на кожата поради бременност.
  • Намаляване на появата на белези: Kojic киселина може също да намали обезцветяването на белезите. Въпреки че киселината не подобрява дебелината на белег тъканта, тя може да намали тъмната пигментация, свързана с определени видове белези. Изсветляването на белега може да го направи по -малко забележимо.
  • Противогъбичните ползи: се смята, че Kojic киселина има някои противогъбични ползи. Може да е полезно за предотвратяване и лечение на определени гъбични инфекции, като инфекции на краката и дрождите на спортиста.
  • Антибактериални ефекти: Коджиковата киселина може също да осигури антибактериални ползи. Това може да помогне за https://harmoniqhealth.com/ намаляване на шансовете за развитие на общи видове бактериални кожни инфекции.

Преди да използвате продукти, съдържащи Kojic киселина, важно е да се уверите, че са безопасни.

Козметичните продукти не се регулират по същия начин, както са лекарствата и храните. Козметичните продукти не се изискват от закона да бъдат одобрени от Администрацията по храните и лекарствата в Съединените щати (FDA), преди да бъдат продадени.

FDA имат доброволна програма за регистрация на козметични производители, в която компаниите могат да отчитат как техните тях Продуктите се правят. Също така, експертният панел на козметичните съставки (CIR) преглежда безопасността.

Преглед на Kojic киселина установява, че някои проучвания при мишки предполагат, че има връзка с растежа на тумора, когато киселината се използва във високи концентрации.

Тази връзка обаче беше слаба, тъй като коджиската киселина бавно се абсорбира в циркулацията. Малко вероятно е нивата да станат достатъчно високи, за да причинят рак при хора.

Според рецензенти, наличните данни предполагат, че използването на продукти, съдържащи коджийска киселина с концентрация от 2 процента за продукти, оставени на на Кожата се счита за безопасна.

Експертният панел на CIR се съгласи, че Kojic киселина може да се използва безопасно в козметичните продукти.

Суровата коджийска киселина се предлага, но не се препоръчва за употреба на кожата. Kojic киселина трябва да се разрежда до концентрации не повече от 4 процента. Концентрация от 1 до 2 процента се препоръчва, за да се намали вероятността от дразнене на кожата.

Опитът да се добави сурова коджийска киселина към кремове или лосиони може да бъде трудна и да доведе до нива, които дразнят кожата. Използването на предварително приготвени кожни лосиони и кремове, които вече съдържат коджийска киселина в специфични концентрации, може да бъде по-добър вариант.

Рисковете

Въпреки че използването на продукти, съдържащи коджийска киселина, може да се счита за безопасно за за безопасност за безопасно за безопасно за безопасно за безопасно Повечето хора, има някои рискове и възможни странични ефекти.

Страничните ефекти могат да включват:

кожата може лесно да изгаря

използването да развие слънчево изгаряне. Меланинът помага да се предпази кожата от увреждане на слънцето поради UV лъчи.

Тъй като Kojic киселина предотвратява производството на меланин, тя оставя кожата по -уязвима от слънчево изгаряне.

Контакт на дерматит

Kojic киселина може да доведе до контактен дерматит при някои хора, особено тези с чувствителна кожа.

Контактният дерматит може да причини обрив, сърбеж и сухи петна от кожата. В тежки случаи болката и мехурите могат да се развият.

Концентрацията на коджийска киселина в кремове, серуми и сапуни може да варира в зависимост от производителя. Продуктите с по -висока концентрация на Kojic киселина може да са по -склонни да доведат до дразнене.

Kojic киселина може да бъде полезен за хора, които имат тъмни петна по кожата си поради увреждане на слънцето, стареене или белези. Някои хора с определени кожни състояния или алергии могат да бъдат посъветвани да не използват Kojic киселина обаче.

Винаги е най -добре да се говори с дерматолог, за да сте сигурни, че използването на продукти, съдържащи коджическа киселина, е безопасно.

дерматологът може също да даде препоръки за конкретни продукти, включително честотата на употреба и силата на концентрацията.

Някои хора могат да видят резултати след няколко седмици, въпреки че може да отнеме повече време в определени ситуации. Продуктите, съдържащи Kojic киселина, могат да се препоръчват да се използват само за кратко време.

Когато избират продукти, хората трябва да са сигурни, че следват своите указания за употреба. Важно е също така да се уверите, че продуктът съдържа концентрацията на коджийска киселина, препоръчана от дерматолог.

Хората, които развиват обрив или дразнене, когато използват продукти, съдържащи коджийска киселина, трябва да спрат да ги използват незабавно. Ако симптомите не се изчистят след няколко дни, най -добре е да видите лекар.

Хората не трябва да използват коджийска киселина върху кожата, която вече е червена или раздразнена. Той също не трябва да се използва на счупена кожа.

  • Козметичната медицина/пластичната хирургия

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents